Ridning på landsköldpadda

Södra Mauritius

Är du den mer äventyrliga sortens resenär som vill utforska de mindre exploaterade stråken och stränderna så ska du bege dig till den södra sidan av Mauritius. Här finns färre hotell och restauranger och naturen skiljer sig markant från övriga delar av ön och du kommer snabbt att märka detta på olika sätt. Bergen reser sig högt i den södra delen och det oförutsägbara landskapet bjuder på både mystik och skönhet som är slående. Inne i landets södra parti finns till exempel det fascinerande området vid Chamarel, där jordytan har färgats rödbrun av metalloxider och där du sannerligen bjuds på en udda vy. I söder finns också ett antal vackra vattenfall gömda i den mer eller mindre svårgenomträngliga terrängen.

Stränderna längs med den södra kusten är inte lika välbesökta som på andra ställen, utan ofta närmast öde. Detta kan bero på att temperaturen tenderar att vara lite svalare här än den är i norr men det kan också vara en varningsklocka att ta i beaktande, då reven ofta saknas bitvis här vilket medför att havet är vildare till sin natur. Starka underströmmar kan förekomma på vissa ställen vilket gör att det inte är lämpligt att bege sig ut på en simtur, och ibland piskar havet upp riktigt höga vågor som slår in mot stränderna i söder. Det finns givetvis säkra ställen för sol och bad även i söder, men var uppmärksam på var det finns andra badgäster och håll koll på havets karaktär och eventuella varningsskyltar.

På södra Mauritius växer härliga vilda fruktträd, ananas och kokos och här kan du också få möjlighet att besöka ett flertal hinduiska tempel. Reser du tillsammans med barn kan ett besök på någon av djurparkerna i söder vara ett uppskattat inslag på semestern. Här kan man få rida på en enorm landsköldpadda och även få nöjet att mata densamma med bananblad eller andra godsaker. Snacka om att skapa minnen för livet!

I Cluny i sydost finns Le Val naturpark. På Le Val får du möjlighet att se räkor, ålar och sötvattenfiskar på nära håll. I parken finns också växthus för den botaniskt intresserade, med anthurium-växter och dammar med vattenkrasse, men även ett varierande djurliv med inslag av apor, hjortar och olika fåglar.

I närheten av Riviére des Anguilles finns det så kallade La Vanille-reservatet. Här finns olika stora krokodiler att beskåda och du kan även få chansen att bekanta dig med apor, vildsvin och andra djur.

Man kan väl säga att den som väljer södra delen av Mauritius har för avsikt att resa runt på ön och se andra saker än klassiska sol- och badställen. Om du är intresserad av djur och natur är detta ett intressant val då landskapet bjuder på idel överraskningar. Är du den vandringssugna typen som gillar att ge dig ut på äventyr i okänd skogsterräng så är nationalparken Black River Gorges det perfekta stället. Här finns informationscenter och rastplatser med härlig utsikt och mitt emellan berg och hav finns en enorm golfbana på över 100 hektar.

www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
www.sydafrikaresor.se
Kombinera spänningen med boende på en safaricamp och njut av den afrikanska solen vid...
©2024 Mauritiusresor